De Kansspelautoriteit is een onderzoek begonnen naar “de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces” van de Staatsloterij.

Aanleiding zijn “een rapport van de Staatsloterij en informatie van buitenaf”, zei een woordvoerder van de toezichthouder zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Volgens de krant zijn diverse trekkingen niet volgens de regels verlopen. Zo keerde de Staatsloterij in januari minder prijzengeld uit dan de bedoeling was. Bij de Koningsdagloterij maakten meer loten deel uit van de trekking dan er waren verkocht.

De Staatsloterij bevestigt dat, maar beide gebeurtenissen “hebben we zelf ontdekt en zelf aangemeld bij de Kansspelautoriteit”, aldus woordvoerder David Selier van de loterij. Volgens hem was er in elk geval geen sprake van manipulatie, zoals de krant suggereert.

Anoniem toegang tot loten

De Volkskrant schrijft daarnaast dat vier ex-werknemers van Intralot, het bedrijf dat de loterijsystemen beheert, vrezen dat er wordt gesjoemeld met de uitslag. Intralot is een in Amsterdam gevestigd Grieks bedrijf.

De oud-medewerkers stellen dat door een beveiligingslek medewerkers uit Griekenland anoniem toegang hebben tot de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen. Ze zouden zo een deel van de bestaande loten kunnen vervangen door eigen loten zonder dat iemand dat opmerkt.

Verbeterpunten doorgevoerd

Volgens woordvoerder Selier is de link tussen de onregelmatigheden rond de trekkingen en een rapport over mogelijke beveiligingslekken "volkomen onterecht".

In een tussentijds accountantsrapport uit september 2011 bleek inderdaad dat Intralot de beveiliging niet goed op orde had. "Maar in het eindrapport van januari 2012 staat dat alle verbeterpunten zijn doorgevoerd en dat vergeet de krant te melden", aldus Selier. Hij zegt het onderzoek van de Kansspelautoriteit toe te juichen en er volledig aan te zullen meewerken.

De Staatsloterij heeft een jaaromzet van 773 miljoen euro. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl